Angular VS Vue.JS
Herkese merhaba bu yazımda Angular ve Vue.JS’ i kıyaslayacağım iki teknolojininde bir birlerine göre avantajları ve dezavantajlarından bahsedeceğim.
İkisini kıyaslamadan önce temel düzeyde Angular ve Vue.JS teknolojilerinden bahsetmek istiyorum.
ANGULAR
Angular Google tarafından geliştirilen ve desteklenen bir JavaScript frameworküdür. Angular 2+ versiyonundan sonra TypeScript dili ile geliştirme yapmamıza olanak sağlayan bir teknolojidir. İlk versiyonu Angular JS adı ile 2010 yılında çıkarılmıştır. Daha sonra Angular 2+ ile devam edilmiştir.Angular versiyon 2'den sonra TypeScript kullanımına olanak sağlamıştır. MVC mantığı ile kod yazma imkanı sağlayan Single Page Application yapısını kullanmaktadır. TypeScript ile yazılan kodlar derlenirken browser üzerinde JavaScripte çevrilmektedir.
Daha detaylı Angular bilgisi için tıklayınız;
VUE.JS
Vue.Js Google da çalışan Evan You tarafından 2014 yılında piyasaya sürüldü. Vue.Js Angular’ın avantajlı ve React’ın avantajları bir araya getirerek geliştirilen bir JavaScript frameworküdür. JavaScript veya TypeScript ile kod geliştirme imkanı sunmaktadır. Vue.Js Single Page Application mantığı ile hareket etmektedir.
Daha detaylı Vue.JS bilgisi için tıklayınız;
Angular ve Vue.JS in Bir Birine Göre Avantajları Ve Dezavantajları
1- Günümüzde çoğu geliştirici kullanacağı teknolojinin arkasında kimlerin olduğuna hangi firmaların desteklediğine önem vermektedir. Angular’ın tarihinin daha eski olması ve Google tarafından desteklenmesi çok büyük bir avantajdır.
2- Vue.JS’ in Angular’ın avantajlı yönlerini ve React’ın avantajlı yönlerini alarak oluşturulması tabii ki Angular’a göre bir tık avantaj sağlamaktadır.
3- Programlama dili olarak ikisinde de TypeScript kullanılmaktadır. Ama direkt JavaScript kullanmak tercih edilecekse Vue.JS bu konuda daha mantıklı bir karar olacaktır.
4- Dosya boyutu olarak Vue.JS daha küçük dosya boyutları sağladığı için Vue.JS’i seçmek daha avantajlı olacaktır.
5- Projedeki dosyalama sistemi olarak Angular MVC yapısına daha yakın kod yazımı sağlamaktadır.
6- Eğer kod yazma yapınızda stil dosyası ayrı, servisler ayrı, html kısmı ayrı olmasını istiyorsanız bu şekilde daha rahat kod yazıyorsanız kesinlikle Angular sizin için daha uygundur diyebilirim.
Yan tarafta Angular projesine ait dosya yapısı görülmektedir. Burada html kısmını .html uzantılı dosyaya yazılması, stil dosyalarının .css veya .scss uzantılı dosyaya yazılması gerekiyor. Ayrıca TypeScript kodlarının fonksiyonlarının yazılacağı yer ise component.ts dosyası olması gerekiyor.
7- Eğer kod yazma yapınızda tasarım, servis, html aynı sayfada olsun hepsini aynı sayfa da görmek benim için daha rahat oluyor diyorsanız kesinlikle Vue.JS sizin için daha uygundur diyebilirim.
Yan tarafta Vue.JS projesine ait bir sayfaya ait kod düzeni görülmektedir. Bu görselde de görüldüğü üzere html kodları <template></template> etiketleri arasına yazılmaktadır. JavaScript veya TypeScript kodları <script></script> etiketleri arasına yazılmaktadır. Tasarım kodları ise <style></style> etiketleri arasına yazılmaktadır. Böylece tek sayfada tüm kodları bulundurma imkanı sağlamaktadır.
8- Bu madde kişiden kişiye göre değişmektedir. Angular’ın sabit yapısı vardır ve Angular ekibinin yaptığı güncellemeler ile versiyonlar çıkılmaktadır. Vue.JS ise açık kaynak kodludur. Angular bu konuda daha stabildir.
9- Her iki teknolojide de kaynak sıkıntısı yaşanmamaktadır.
10- Hem Angular hem Vue.JS kullanan birisi olarak şahsi fikrim, Vue.JS öğrenmek Angular’a göre daha kolaydır.
11- Hazır templateleri Vue.JS’e giydirmek daha kolay olmaktadır.
12- Basit düzey bir işlem yapmak için eğer framework kullanacaksak burada Vue.JS için CLI kurmamıza gerek kalmadan da aşağıdaki kodu kullanarak geliştirme yapmamız mümkündür.
<script src="https://cdn.jsdelivr.net/npm/vue@2"></script>
13- Şu anda özellikle ülkemizde ki piyasa bakıldığında Angular iş ilanlarının sayısının daha fazla olduğu görülmektedir. Bu yüzden Angular bu konuda daha avantajlıdır.
SONUÇ…
Aslında ikisininde bir birine göre bir çok avantajı ve dezavantajı vardır, ama şahsi görüşüm bu avantajlar bir birlerine karşı çok büyük farklar yaratmamaktadır.
Bence iki teknolojinin kullanılacağı projeye göre seçilmesi aslında her ikisinide avantajlı duruma getiriyor. Örneğin basit düzey bir web sitesi yapılacak bir proje ise dosyalama sistemi çok karışık değil ise Vue.JS kullanarak bu projeyi yapmak hem boyut hemde hız olarak daha büyük avantaj sağlayacaktır. Eğer yapacağınız proje çok büyük ölçekli bir proje ise çok fazla dinamik şekilde sayfalar kullanılacaksa bence Angular kullanmak o zaman daha sağlıklı olacaktır.
Angular ve Vue.JS bir birleri ile oldukça detaylı bir şekilde kıyaslamaya çalıştım. Umarım sizin için de yararlı bir makale olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…