Mobil Programlama Nedir?

Sercan Ozbek
3 min readApr 4, 2021

--

Herkese merhaba,

Bugün ‘Mobil Programlama’ ile ilgili kısa bilgi vermeye çalışacağım.

Bilindiği üzere günümüz de mobil cihazların kullanım artışı ve çoğu işlem için artık bilgisayara ihtiyaç duymadan mobil üzerinden yapılması mobil programlama konusunu daha da ileri seviyeye taşımıştır. Örneğin daha önceleri bankalara gidip yapılan işlemler daha sonrasında web adreslerine alındıktan sonra günümüzde direkt mobil uygulamalar ile bir çok işlemi kullanıcılara sunmaktadır. Mobilin bu kadar önemli bir noktaya gelmesinin en büyük sebeplerinden biri tabii ki sürekli ulaşabileceğimiz bir cihaz olmasından dolayı artık kullanıcılar tüm işlemlerini ceplerin de taşıdıkları mobil cihazlardan yapmak istiyorlar.

Hangi Cihazlara Sahipsiniz Veya Erişiminiz Var ile ilgili Grafik

Yukarıdaki grafikte de görüldüğü üzere insanların ‘%90’ ının akıllı telefona erişme imkanı vardır. Bu kadar kullanıcıya hitap edebilmek için mobil programlama artık neredeyse günümüzün vazgeçilmezi oldu.

Mobil yazılımlar çalıştıkları mobil işletim sistemlerine göre iki kısma ayrılır.

1- Native Uygulamalar. (Sadece iOS, Android veya Windows Phone)

2- Cross Uygulamalar. (Hem iOS,Android ve Windows Phone)

Native Uygulama Nedir?

Native uygulamalar sadece bir mobil işletim sistemi üzerinde çalışmaktadır. Örneğin Swift ile yazılan bir proje sadece iOS işletim sistemlerinde çalışmaktadır. Yani Swift ile kodlanan bir uygulamayı Android işletim sisteminde çalıştırmamız mümkün değildir. Native uygulamaların dezavantajı her platform için ayrı ayrı kodlanması gerekirken, yüksek performans ve iyi bir kullanıcı arayüzüne sahip olması ise en büyük avantajlarındandır.

Platformlara Göre Kullanılan Teknolojiler;

iOS: Objective-C veya Swift

Android: Kotlin veya Java

Windows Phone: Net

Cross Uygulama Nedir?

Cross uygulamalar Native uygulamaların tersine aynı kod ile birden çok cihazda çalışır. Örneğin React Native ile kodladığınız uygulamanız hem Android hemde iOS işletim sisteminde çalışacaktır.En büyük dezavantajlarından biri herhangi bir platformda güncelleme geldiği zaman hem iOS hem Android’i takip etmek gerekiyor, bakım maliyeti ve test masraflarının düşük olması avantajları arasındadır.

Cross Platform Teknolojileri;

React Native, Vue Native, Native Script, Flutter, Ionic, Smatface, Adobe PhoneGap

Cross Platformlarda kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır.

1- Native Cross (React Native, Vue Native Native Script, Flutter, Smartface)

2-Hybrid Cross (Ionic, Adobe PhoneGap)

Native Cross ile Hybrid Cross arasındaki farklar;

  • Native Cross kullanıcı arayüzü olarak daha profesyonel bir izlenim bırakır.
  • Güvenlik olarak Native Cross uygulamalar daha iyi sonuç sağlamaktadır.
  • Hybrid uygulamalar aslında web teknolojileri kullanarak (HTML,CSS ve JavaScript) ile geliştirilirler ve native paketlerin içine gizlenmiş bir web uygulamalarıdır aslında bu yüzden hız olarak Native Cross’a göre daha yavaştır.
  • Hybrit uygulamalar geliştirme süreci olarak Native Cross uygulamalara göre daha kolay olmaları bir avantajdır.

Sonuç olarak günümüzde ve gelecekte önemli yere sahip olan mobil programlama bir çok alt dallara ayrılmaktadır. Tabii ki hangi alanda ilerlemek istiyorsak o alt dal üzerinde uzmanlaşmamız çok önemli yere sahiptir.

Herkese İyi Çalışmalar :)

--

--

Sercan Ozbek
Sercan Ozbek

No responses yet